Trass og hvordan du håndterer det

Psykolog Charlotte Mjelde
4 minutters lesetid

Jeg snakker med mange fortvila småbarnsforeldre som lurer på hvordan de kan få ungen sin til å samarbeide mer, hyle mindre og kaste færre salami-brødskiver i veggen. Vi voksne kaller det trass, men det er faktisk en essensiell del av barnets utvikling.

Hvordan sette gode grenser



Veldig ofte er det faktisk ikke barnets trass eller trassalder som er kilden til konfliktene du har med ungen dinakkurat nå. Det handler om gapet mellom hvem barnet ditt er og hvordan han fungerer, og hvordan du tror eller vil at barnet ditt skal fungere. Altså dine forventninger til barnet ditt.



  • Når du blir klokere på hvordan barnet ditt er skrudd sammen, blir det lettere å sette realistiske forventninger og samtidig senke skuldrene i foreldrerollen.


Trass, protester og vanskelige følelser handler om hjernen



Hjernen til barnet ditt fungerer ikke som din hjerne. Hjernen din er mye mer kompleks og de ulike hjernedelene snakker mye bedre sammen, noe som gjør at du relativt lett kan koble på fornuften når det koker, mens hos barnet ditt kjører følelseshjernen på høygir når ting ikke går som planlagt, eller når du sier “nei”.



Hjernen til barnet ditt er impulsiv! Det betyr at hun i stor grad styres av følelser, ikke fornuft. Når treåringen protesterer eller kollapser fordi sokken er skeiv eller noe ble helt feil, så er det ikke sånn at barnet ditt forsøker å manipulere deg. Barnet lærer.



  • Manipulasjon er en kompleks mental ferdighet som små barn ikke er i stand til å utføre.


Det som skjer når vi voksne tror at barnet manipulerer, er at barnet faktisk strever med å håndtere følelsene sine. Barnet ditt evner ikke å slippe ut følelsene sine i passe store doser, og vil alltid gjøre det hun tror må til for å nå “målet” sitt. Hun mener ikke å være irriterende eller uoppdragen.



Min erfaring etter å ha snakket med hundrevis av foreldre er at forventningene du har til barnet ditt er mye høyere enn hva barnet biologisk sett er i stand til å levere på. Vi må forstå at barnet gjør sitt beste med de forutsetningene det har, og at trass i virkeligheten er en viktig del av barnets identitetsutvikling.



  • Det er faktisk sånn at hjernen fortsatt gjennomgår betydelige strukturelle endringer i 20-årene!


Har du et ekstra viljesterkt barn?



Jeg gjorde en uformell undersøkelse blant følgerne mine i sosiale medier (over 30k), og hold deg fast: 95 % av foreldrene hevdet at de har et viljesterkt barn. Resultatet overrasket meg egentlig ikke. Små barn krever mye av oss, de eksperimenterer med viljen sin og utforsker hvor grensene går. De fleste små barn oppleves altså av foreldrene sine som viljesterke.



Men! Det er likevel sånn at alle barn kommer til verden med sitt helt egne og unike temperament. Allerede fra barnet ditt er bitte lite vil du legge merke til hvordan hun reagerer på omverdenen: Er hun lett å trøste, utadvendt og sosial? Eller er hun mer irritabel, skeptisk og eksplosiv? Noen barn har rett og slett en ild som brenner ekstra sterkt.



Til deg som har et ekstra viljesterkt barn vil jeg si: Barnet ditt er akkurat sånn hun skal være. Det handler ikke alltid om å forstå barnet ditt, men om å respektere at barnet ditt kan ha en annen opplevelse eller forståelse enn deg. Barnet ditt skal ikke fikses, men du kan hjelpe det å håndtere følelsene sine bedre.



I Hjertefamilie blir du ekspert på å anerkjenne barnets følelser og samtidig håndtere dine egne følelser. Bli medlem her!



Hva prøver barnet ditt å fortelle deg gjennom “trass”?



Det er meningen at barnet ditt skal protestere på grensene dine. Det er som om barnet sier: «Dette er meg! Og jeg har en annen mening enn deg.»



Barnet ditt vil altså gjerne bestemme noe selv, men har behov for at du hele tiden veileder henne i hva som er klokt og uklokt. Og at du prøver å forstå. Det betyr at du bestemmer når det er middag, du setter grensene og rammene, men barnet ditt står helt fritt til å fortelle deg at hun synes det er en idiotisk idé.



Faktum er at du godt kan anerkjenne barnets følelser og likevel si nei. Å bli lyttet til og få viljen sin er to helt forskjellige ting. Du kan si: “Ahh, du har lyst på mer is. Det er så godt! Men nei, nå er det slutt på is”.



Les mer her om hvordan du anerkjenner følelsene til barnet ditt i praksis!



Ofte når vi gir barna våre beskjeder eller vil at de skal høre etter, så ønsker vi egentlig at barnet skal samarbeide på våre premisser, uavhengig av barnets behov og ønsker. Faktum er at et samarbeid med barnet ditt ikke kan tvinges frem, det krever vilje fra barnets side.



Så neste gang barnet ditt protesterer på grensene dine, spør deg selv: Hva trenger barnet mitt nå? Det kan være at barnet ditt trenger mer tid til å forberede seg på overganger, hjelp til å håndtere følelsene sine, mer forståelse fra deg på at det er vanskelig å avslutte den viktige leken, med mer.



Bli medlem i Hjertefamilie



Vil du lære mer om hvordan du setter grenser som virker og samtidig møter barnets følelser? Hjertefamilie er din alt-i-ett digitale foreldreportal. Vi stiller med førsteklasses kunnskap, et raust fellesskap med likesinnede foreldre og personlig veiledning akkurat når du trenger det.



Bli medlem i Hjertefamilie. Les mer her!

Tema:

Barn

Utvikling



Få e-poster du virkelig VIL lese!

Trygge barn med en god selvfølelse starter med en varm og god relasjon til deg som forelder. Jeg viser deg hvordan med korte, praktiske og kjærlige e-poster hver uke.

Jeg behandler din data i tråd med Personvernerklæringen. Ved å melde deg på e-postlisten min samtykker du til denne. Du kan når som helst melde deg av e-postlisten min eller be om at din informasjon blir slettet.