Hvordan sette gode grenser som gir mening for barnet ditt

Psykolog Charlotte Mjelde
5 minutters lesetid

Grensesetting handler om læring, og derfor kan du tenke på grensesettingssituasjoner som mulige læringsøyeblikk. Hva ønsker du at barnet ditt skal ta med seg fra dette?

Hvordan sette gode grenser



Grensesetting spiller en helt sentral rolle i å bygge en god relasjon til barnet ditt. Grenser er minst like viktig som å møte og omfavne barnets følelser. Barnet ditt lærer hvordan en god relasjon ser ut og skapes gjennom deg: Hvor setter mamma eller pappa grensen? Og i overført betydning: Hvor skal jeg sette mine grenser?



I Hjertefamilie får du personlig veiledning på hvordan du kan sette gode grenser for akkurat ditt unike barn. Bli medlem her!





Å sette gode grenser for barnet ditt handler kort fortalt om å sette trygge rammer for et velfungerende familieliv, hvor det er plass til både barn og foreldre, og samtidig hjelpe barnet ditt å fungere godt i samfunnet. Det innebærer blant annet å sette grenser med omtanke for barnets integritet, og ikke skamme ut barnet for å gjøre “feil”.



Bruk et tydelig og personlig språk



Du setter en grense når du for eksempel forteller barnet ditt hvordan du ønsker å bli behandlet, hva som er greit og ikke greit, og hva som er viktig for deg. Grenser handler om hva du er villig til å akseptere. Det er lett å tenke at du må sette grenser for barnet ditt, men de viktigste grensene setter du for deg selv.



Det er lett å bli for vag eller utydelig i grensesetting når du gjerne vil være mild og høflig i møte med barnet ditt, eller fordi du vil unngå en konflikt. Du sier kanskje “Vi må ikke rope inne” eller “Man må sitte i sofaen”. I så fall har jeg et spørsmål til deg: Hvorfor sier du “vi” og “man”, når du mener “du”?



Barnet ditt kan ikke se grensene dine. Hvis du vil at grensene du setter skal respekteres, må du si hva du gjerne vil ha: «Jeg trenger at det er stille og rolig her nå», eller «Jeg vil ikke at du klatrer på meg. Du kan sitte på fanget mitt eller ved siden av meg i sofaen». Tydelighet er ikke “slemt”, det er faktisk trygt og forutsigbart, og gjør beskjedene dine mye enklere å følge.



God grensesetting er ikke synonymt med konsekvenser



Dessverre er det mange som tror at tydelige grenser er det samme som å gi barnet harde konsekvenser, regler eller straff. Fordi “barnet må lære konsekvensene av sine handlinger”. Faktum er at du kan sette tydelige og sunne grenser helt uten å såre barnet ditt i prosessen. Det går nemlig en fin linje mellom konsekvenser og straff.



Gode grenser starter med forståelsen av at barnets hjerne er impuls- og følelsesstyrt. Dersom barnet ditt gjør noe du ikke liker eller trår over en grense, så handler det ikke om at han ikke vet hva som er rett, men at han ikke klarer å stoppe seg selv fra å gjøre det som er galt.



  • Når et lite barn lugger eller dytter, er det et uttrykk for at “jeg klarer ikke å håndtere følelsene mine akkurat nå”. Straffes barnet for dette, straffes barnet egentlig for sin manglende evne til å håndtere følelser.


Din viktigste oppgave som forelder er derfor ikke å lære barnet konsekvensen av sine handlinger, det vet barnet som oftest allerede. Men å hjelpe barnet å håndtere følelsene sine bedre. Det handler overhodet ikke om å være en ettergivende, myk og grenseløs forelder, men om å sette grenser på en måte som lærer barnet effektive mestringsstrategier med utgangspunkt i barnets hjerneutvikling.



I vår familie er det eksempelvis helt greit at barna blir kjempesinte. De kan godt være uenig med meg og pappaen sin, men det er aldri greit å slå, dytte eller kalle hverandre stygge ting. Når barna våre blir veldig sinte er det vår jobb som foreldre å sikre at ingen kommer til skade, bekrefte barnets sinne, og samtidig hjelpe barnet å uttrykke sinnet sitt på mer akseptable måter.



  • Her er en viktig ting vi må forstå om grensesetting: Det er ingen kollisjon mellom å ta barnets følelser på alvor og samtidig sette tydelige grenser. Du kan lytte til barnet ditt og likevel si nei.


Les mer om hva du kan gjøre når barnet ditt slår, dytter eller bruker stygge ord her!



Barnets jobb er å protestere på grensene dine



Den vanligste årsaken til at foreldre vegrer seg for å sette grenser, er ubehaget og konflikten grensesettingen utløser. Faktum er at du aldri kan forvente at barnet ditt aksepterer grensene dine med glede, men du skal likevel sette grenser. Det er ikke meningen at du skal kontrollere hvordan barnet ditt reagerer på den grensen.



Husk på dette: Ved å si «nei» til barnet ditt, lærer du henne samtidig at det er lov å si nei til andre. Opposisjon er en viktig del av barnets utvikling mot å bli en selvstendig person. Har du et barn som jevnlig gir deg motstand, så er det altså på riktig spor. Heldigvis er det sånn at jo mer du øver deg på å stå i grensene du setter, jo mindre blir motstanden fra barnet ditt.



I Hjertefamilie går vi i dybden på hvordan du kan bevare roen og håndtere dine egne følelser som forelder. Bli medlem her!



Enkelt forklart kan vi si at god grensesetting innebærer følgende: 1) Du setter en grense, følger opp grensen med handling og støtter barnet i følelsene sine, og 2) Barnet protesterer eller tester grensen, prosesserer og tilpasser seg grensen, og gir utløp for følelsene sine.



Du er barnets viktigste speil og rollemodell



Det er en klisjé, men det er sant: Barnet ditt gjør som du gjør, ikke som du sier. Som voksne kan vi bli svært opptatt av å fortelle barna våre forskjellen på rett og galt, men faktum er at barnet ditt lærer absolutt mest gjennom egen erfaring og ved å iaktta det du gjør.



Tenk over hvilke verdier ønsker du å videreføre til barnet ditt, og hvorvidt du etterlever disse verdiene selv i ditt hverdagslige liv. Her har du et lite tankeeksperiment:



  • Er høflighet viktig for deg? Sier du «hei» i butikken? Sier du «takk for maten»?
  • Er empati viktig for deg? Sier du «unnskyld» når stemmen din blir for streng?
  • Er respekt viktig for deg? Gir du barnet ditt rom til å prøve selv? Får barnet ditt valgmuligheter og medbestemmelse?
  • Er raushet viktig for deg? Deler du av godene dine? Gir du positiv oppmerksomhet? Gir du tid?
  • Er tillit viktig for deg? Møter du barnets følelser? Svarer du på barnets behov selv når du ikke forstår?


Bli medlem i Hjertefamilie



Vil du lære mer om hvordan du setter grenser som virker og samtidig møter barnets følelser? Hjertefamilie er din alt-i-ett digitale foreldreportal. Vi stiller med førsteklasses kunnskap, et raust fellesskap med likesinnede foreldre og personlig veiledning akkurat når du trenger det.



Bli medlem i Hjertefamilie. Les mer her!

Tema:

Barn

Utvikling

Grensesetting



Få e-poster du virkelig VIL lese!

Trygge barn med en god selvfølelse starter med en varm og god relasjon til deg som forelder. Jeg viser deg hvordan med korte, praktiske og kjærlige e-poster hver uke.

Jeg behandler din data i tråd med Personvernerklæringen. Ved å melde deg på e-postlisten min samtykker du til denne. Du kan når som helst melde deg av e-postlisten min eller be om at din informasjon blir slettet.