Sånn møter og validerer du følelser i barnet ditt

Psykolog Charlotte Mjelde
3 minutters lesetid

Når følelsene til en treåring stormer som verst, er det lett å tenke at du er en dårlig forelder. Men greia med følelser er at de må ut. Robuste barn blir nemlig til når vi lærer dem å gi rom til alle følelser.

Når følelsene stormer



Følelsene til barnet ditt gir deg en direkte pekepinn på hvordan hun har det, og hva som skjer mellom dere. Følelser er barnets viktigste signalsystem.



Når barnet ditt sender sine følelser over til deg og du tar dem imot, gjør du det mulig for barnet å håndtere sine egne følelser sammen med deg, og samtidig utvikle evnen til å håndtere følelsene sine på egen hånd.



I samspillet med deg får barnet ditt hjelp til å holde følelsene passe varme, og vende tilbake til en tilstand av ro. Din jobb er verken å stoppe, endre eller kontrollere følelsene til barnet ditt, men å hjelpe barnet gjennom dem.



I Hjertefamilie blir du ekspert på å anerkjenne barnets følelser og samtidig håndtere dine egne følelser. Bli medlem her!



Hva betyr det egentlig å møte barnets følelser?



Å møte følelsene til barnet ditt handler i stor grad om din evne til å tune deg inn på barnet. Sannsynligvis gjør du det helt naturlig. Når barnet ditt uttrykker sine behov til deg, kjenner du etter i deg selv: Skal jeg gjøre sånn eller sånn?



  • Du leser barnets signaler og forsøker å tilpasse deg.


Det å validere følelsene til barnet ditt er ikke ensbetydende med å sette ord på følelsene. Du behøver ikke si: «Jeg ser du er sint», eller «Jeg skjønner at du er redd».



I mange tilfeller er det mer forløsende for barnet ditt om du anerkjenner fakta, for eksempel: «Du synes det er dumt når jeg sier nei til mer is», eller «Ahh, du vil ikke i barnehagen i dag». Det viktigste er at du bekrefter barnets opplevelse og viser at du forstår, ikke nøyaktig hvilke ord du bruker.



Det er ikke sånn at du skal «forstå barnet i hjel», men du må prøve å se en mening i barnets atferd. Poenget er å gjøre det trygt for barnet ditt å uttrykke følelsene sine, og samtidig gi barnet øvelse i å komme over negative følelser.



Les mer om hvordan du kan sette sunne grenser for barnet ditt her!



Når barnet ditt får totalt meltdown eller raserianfall



Småbarnstiden kan kjennes ut som en eneste lang følelse, og noen ganger smeller det skikkelig. Det kan være at klærne i klesskapet klør og er klumpete, eller at brødskiven du nettopp smurte med prim ikke skulle vært delt i to!



Hvorfor skjer dette? Jo, fordi barnet ditt mangler verktøyene til å slippe ut følelsene i passe store doser eller sette ord på dem. Det tar mange år før barnet ditt mestrer denne egenskapen fullt ut. Faktum er at hjernen fortsatt gjennomgår strukturelle endringer i 20-årene!



Les mer om hva du kan gjøre når barnet ditt slår, dytter eller bruker stygge ord her!



Det som skjer når barnet ditt kjenner på en sterk følelse, er at hjernen skiller ut stresshormonet kortisol. Manglende støtte fra deg vil etterlate barnet følelsesmessig isolert. Følelser i seg selv er ikke skummelt, men å være alene med følelser er skummelt. Og nettopp derfor er det viktig at du er til stede med din empatiske tilstedeværelse for å hjelpe barnet ditt når hun overveldes av vonde følelser.



  • Det viktigste er ikke hva du sier, men at du viser med kroppsspråket ditt at: “Her er jeg, og jeg tåler deg!”


Hvorfor er følelser viktige?



Følelsene våre er kjernen i selvfølelsen, derav ordet selv-FØLELSE. Når du validerer følelsene til barnet ditt bygger du opp barnets robusthet og emosjonelle kompetanse. Det legger grunnlaget for god mental helse.



Fordi! Husk på dette: En treåring som ikke får lov til å uttrykke følelsene sine, blir en tenåring som ikke aner hva hun skal gjøre med tristhet, frustrasjon og sinne.



Det bør ikke være et mål i seg selv at ungen din skal være glad hele tida. For det første er det urealistisk, for det andre er det oppskriften på psykisk uhelse. Det er viktig at ungen din blir sur. Til og med forbanna! Det er sånn du får en tenåring som klarer å håndtere følelser, og som åpner seg opp for deg når det virkelig gjelder.



Bli medlem i Hjertefamilie



Vil du lære mer om hvordan du setter grenser som virker og samtidig møter barnets følelser? Hjertefamilie er din alt-i-ett digitale foreldreportal. Vi stiller med førsteklasses kunnskap, et raust fellesskap med likesinnede foreldre og personlig veiledning akkurat når du trenger det.



Bli medlem i Hjertefamilie. Les mer her!

Tema:

Utvikling

Følelser



Få e-poster du virkelig VIL lese!

Trygge barn med en god selvfølelse starter med en varm og god relasjon til deg som forelder. Jeg viser deg hvordan med korte, praktiske og kjærlige e-poster hver uke.

Jeg behandler din data i tråd med Personvernerklæringen. Ved å melde deg på e-postlisten min samtykker du til denne. Du kan når som helst melde deg av e-postlisten min eller be om at din informasjon blir slettet.